Idei și sfaturi pentru prepararea unor mese ușoare.
Cuprins
Este aproape ora cinei și, brusc, un oaspete neașteptat ajunge la tine acasă. Sau se întâmplă ceva care te împiedică să mergi la supermarket și rămâi fără un ingredient necesar pentru cutia Tupperware de dimineață. Cui nu i s-a întâmplat așa ceva?
În astfel de situații, congelatorul poate fi de mare ajutor, deoarece ne permite să avem acces la produse proaspete fără riscul ca acestea să se strice și să ajungă la gunoi. Dar nu toată lumea are un congelator bine aprovizionat. De exemplu, Emily Weinstein, șefa secției de gătit și alimentație de la The New York Times, păstrează întotdeauna creveți congelați în congelator.
Ea a explicat în ultimul său buletin informativ: „Sunt versatile, pot fi de înaltă calitate, se dezgheță rapid și se gătesc și mai repede: patru caracteristici care le fac o bază excelentă pentru planificarea meselor”.
Creveți și supe
Secțiunea de rețete a revistei conține o mulțime de idei (aproape la fel de multe ca cele enumerate de Bubba în filmul Forrest Gump), pe care le puteți vizualiza gratuit pentru o perioadă limitată de timp: paste cu creveți, creveți cu usturoi și miere (una dintre cele mai citite rețete ale anului), creveți la cuptor cu cartofi dulci și nucă de cocos, creveți în curry, orez prăjit cu creveți.
În prima secțiune Al Dente a emisiunii Hoy por hoy, Ainhoa Aguirregoitia a afirmat că „supă este baza gătitului” și, prin urmare, elementul comun al multor rețete, așa că „ar trebui să aveți întotdeauna supă sau ciorbă în congelator”. În opinia ei, este mai important să păstrați bulionul decât crochetele sau alte alimente.
Potrivit lui Aguirregoitia, dacă aveți un bulion bun, aveți o masă gata preparată, deoarece dacă adăugați patru tăiței și un ou fiert, aveți supă. În plus, „tot ce avem” este potrivit pentru prepararea unui bulion bun de legume. Cu toate acestea, ea recomandă să fierbi bulionul la foc mic, să-l spumezi și, dacă este posibil, să-l condimentezi cu ghimbir și sos de soia.
Legume tăiate
Bucătarul Noelia Gamero, autoarea cărții Cocina con Noelia, spune site-ului Gastro SER că are întotdeauna legume tăiate în congelator: ceapă, ardei verzi, ardei roșii și morcovi.
„Le păstrez în pungi etanșe, bine închise, și îmi sunt de mare ajutor”, explică ea. „De obicei, am și mazăre. Săptămâna trecută, de exemplu, am preparat pui prăjit rapid cu legume și puțin sos de soia. Cina a fost gata în scurt timp.”
Cristina Pareja (Comemos a las 3) are întotdeauna năut fiert în congelator: „Sunt porționate bine, așa că poți lua doar o mână mică, dar sunt suficiente pentru a hrăni mai multe persoane. În plus, se păstrează bine – nu este aproape nicio diferență între 2 și 4 luni – se dezgheață repede și pot fi folosiți în salate sau tocănițe rapide cu ceapă, usturoi, roșii, chimen și legume.”
Și asta nu e tot. Pareja prepară adesea humus și năut la cuptor – „cu condimentele preferate” – ca aperitiv (10 minute la 200 de grade). „Recent am avut oaspeți neașteptați, iar năutul ne-a salvat ziua. Am preparat o salată ca fel principal și tuturor le-a plăcut”, spune ea.
Fileuri de știucă și inele de calamar
Pentru catalanca Anna Terés, cunoscută pentru videoclipurile sale populare Anna Recetas Fáciles, este greu să găsești un congelator fără pește – cum ar fi fileuri de știucă – pentru că știe că acestea pot fi gătite în câteva minute la cuptorul cu microunde sau pe grătar.
„Încerc să am mereu la îndemână crochete de casă, dar aceste produse mă salvează în fiecare zi, mai ales când filmările se prelungesc peste ora prânzului”, explică ea. „Folosesc mult cămara: conserve, ton, sos de roșii, ouă, cartofi, fructe, unele legume.”
Dar Terés, care tocmai a publicat a doua sa carte, La cocina de Anna Recetas Fáciles (Espasa), păstrează de obicei și creveți sau inele de calamar în congelator, deoarece cu acestea, orez și puțin bulion, „poți pregăti o masă de duminică în mai puțin de jumătate de oră”.