În ultima perioadă, în Spania au fost capturate multe exemplare din specii invazive în mările și râurile noastre, dar rareori au fost atât de importante ca prada capturată de un pescar din Aragon: un crap de 27,8 kilograme.
Cuprins
Responsabilul a fost creatorul de conținut pe YouTube Pulidocarp, care s-a specializat în pescuitul de ciprinide mari. Acum, a reușit să captureze unul dintre cele mai mari exemplare din Spania.
După o mică aventură în Elveția, s-a îndreptat spre barajul Mequinenza, în Zaragoza, și a reușit să captureze acest exemplar de crap. Desigur, este recordul său personal.
Barajul Mequinenza, cunoscut sub numele de „Marea Aragonului”, este una dintre cele mai importante destinații din Europa pentru pescuitul sportiv, în special pentru specii precum carasul, silurul sau black-bass. Pe lângă faptul că este un paradis pentru pasionați, acesta stimulează și turismul în zonă, oferind ghiduri specializate, închiriere de ambarcațiuni și competiții internaționale.
Cum a reușit un pescar să prindă un crap de aproape 28 de kilograme în Zaragoza
Tânărul pescar, care își împărtășește experiențele pe YouTube, tocmai se întorsese dintr-o călătorie în Elveția cu partenera sa când a decis să se reîntâlnească cu așa-numita Mare a Aragonului.
Acolo s-a întâlnit cu niște prieteni cehi care pescuiau de câteva zile în barajul din Zaragoza. Anterior, avuseseră deja mult succes, dar nici măcar pe departe nu se apropiau de un exemplar atât de imens.
Pescarul a explicat pentru revista Jara y Sedal: „Este adevărat că când merg la pescuit încerc să prind un crap mare, dar chiar dacă știu că în apele respective există crapi record, nu merg niciodată cu acest obiectiv, ci obiectivul principal este întotdeauna să mă bucur”.
Zona Mequinenza este bine cunoscută de pescarii europeni pentru animalele care trăiesc acolo. Cu toate acestea, condițiile nu sunt potrivite pentru începători.
Variațiile bruște ale nivelului apei, provocate de deversările din Ebro, fac ca peștii să devină inactivi pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, Pulidocarp a decis să insiste, iar efortul său i-a adus cea mai mare recompensă din viața sa de pescar.
Procesul de capturare a unei specii invazive ca pescar
Captura istorică a venit după mai mult de zece ore de așteptare fără activitate. Dintr-o dată, una dintre alarmele undițelor sale a început să sune puternic. „M-am speriat foarte tare, dar m-am dus repede după ea, gândindu-mă tot timpul că era un somn mare”, își amintește pescarul aragonese.
A urmat o luptă de peste jumătate de oră, cu momente de tensiune maximă. „Adrenalina a crescut și inima îmi bătea cu putere”, mărturisește Pulidocarp în videoclipul său. În cele din urmă, a reușit să introducă peștele în plasă și a conștientizat realizarea pe care tocmai o obținuse.
Cântarul a confirmat ceea ce era deja evident la prima vedere: 27,8 kilograme de putere pură. Colegii săi nu puteau să creadă ceea ce vedeau și au sărbătorit împreună cu el un moment care va rămâne întipărit în memoria lor. Exemplarul a fost fotografiat și returnat în apă în condiții perfecte, în conformitate cu practicile pescuitului sportiv responsabil.
De ce crapul este o specie invazivă în Spania
Crapul comun nu numai că supraviețuiește în condiții dificile, ci prosperă în ele. Modul său de hrănire este parte a problemei, deoarecescoate fundul, smulge plantele acvatice și tulbură apa.
În cele din urmă, ceea ce înainte era un ecosistem limpede și echilibrat se transformă într-o apă densă, plină de nutrienți și alge, fără lumină și fără oxigen. Macrofitele dispar, diversitatea peștilor și păsărilor se reduce, iar ecosistemul se prăbușește.
Pe de altă parte, se hrănește cu ouă, larve și pui de specii autohtone. Concurează pentru hrană, pentru adăposturi, pentru locuri de reproducere. Și nu are suficienți prădători naturali pentru a-i frâna expansiunea.
În zone precum Albufera de Valencia sau bazinul inferior al Guadiana, există deja date care arată impactul direct: mai puțini pești autohtoni, mai multă turbiditate, mai mulți nutrienți în apă.
Controlul este complicat și costisitor. De aceea, poate ar trebui să ne gândim să consumăm mai mult din acest pește, să nu-l mai considerăm o pacoste, ci mai degrabă un fel de mâncare, așa cum se face în mai multe țări.