Recomandări pentru a le păstra mai mult timp proaspete și aromate.
Cuprins
Unele fructe și legume continuă procesul de maturare chiar și după recoltare, de aceea este recomandabil să le păstrați la temperatura camerei până când ating punctul optim.
Fructele și legumele sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă. Sunt alimente bogate în fibre, vitamine, antioxidanți, minerale și alte componente care contribuie la buna funcționare a organismului. Frigiderul este unul dintre cele mai practice aparate electrocasnice din bucătărie și este utilizat în mod obișnuit pentru depozitarea acestora, însă nu este întotdeauna cea mai bună soluție.
Site-ul specializat în nutriție EatingWell confirmă că a fi conștient și a învăța să păstrezi aceste alimente reduce risipa, deoarece de multe ori acestea pot ajunge să se strice. Este important să consulți eticheta produselor sau să cercetezi modul adecvat de depozitare a acestora pentru a menține ordinea și curățenia și, astfel, pentru a preveni bolile transmise de microbi sau toxine care le pot contamina.
Pe de altă parte, Martha Stewart explică că unele fructe și legume continuă procesul de maturare chiar și după ce au fost recoltate, de aceea este recomandabil să le păstrați la temperatura camerei până când ating punctul optim.
Fructele care nu trebuie păstrate în frigider
În continuare, fructele care nu se recomandă a fi păstrate în frigider, potrivit experților.
- Mărul: se păstrează proaspăt până la 1 sau 2 săptămâni. Eliberează etilenă, astfel încât poate ajuta la coacerea altor fructe dacă sunt așezate împreună.
- Avocado: se coace uniform la temperatura camerei. Un truc este să îl înveliți în hârtie de ziar sau să îl așezați lângă un măr pentru a accelera procesul.
- Banane: păstrați-le în cămară sau agățate de un cârlig. Dacă doriți să întârziați oxidarea, le puteți separa de ciorchine și înfășura tulpina în folie de aluminiu.
- Căpșuni, zmeură, mure și afine: umiditatea le poate deteriora, se recomandă păstrarea lor într-un recipient ventilat și spălarea lor doar în momentul consumului.
- Pepenele întreg: Trebuie păstrat în afara frigiderului, deoarece se coace mai bine și își dezvoltă aroma. Odată tăiat, trebuie pus la rece pentru a evita bacteriile.
- Perele: Continuă să se coacă după ce au fost recoltate; pot fi lăsate în afara frigiderului și refrigerate doar când sunt coapte.
- Kiwi: Dacă sunt verzi, se coc mai bine la temperatura camerei. Pentru a accelera procesul, pot fi păstrate lângă un măr sau un banan.
- Mango: Dezvoltă mai multă savoare și suculență în afara frigiderului. Când s-a copt, poate fi pus la rece pentru a-i prelungi durata de valabilitate cu câteva zile.
- Piersici: Dacă nu sunt păstrate acolo, devin dulci și suculente, în schimb, în frigider pot deveni făinoase.
- Ananas: Dezvoltă mai bine dulceața naturală în afara frigiderului. Odată decojite sau tăiate, trebuie păstrate la rece.
- Prune: Se coc mai bine pe blat. În schimb, frigiderul poate opri procesul și le poate lăsa prea tari.
Legumele care nu trebuie păstrate în frigider
În continuare, legumele care nu se recomandă a fi păstrate în frigider, potrivit experților.
- Ardei: Când sunt păstrați în frigider, coaja lor poate pierde din fermitate și nu mai este crocantă.
- Castraveți: Frigul îi poate face apoși și poate genera găuri în coajă. Ideal este să fie păstrați la temperatura camerei.
- Usturoi: În frigider, bulbii devin cauciucați. Este mai bine să le păstrați într-un loc răcoros, uscat și departe de surse de căldură.
- Ceapă: Umiditatea din frigider favorizează înmuierea și mucegăirea acesteia. Se recomandă păstrarea într-un loc aerisit.
- Cartofi: Frigul transformă amidonul în zahăr, ceea ce le conferă o textură nisipoasă și un gust dulce. Este mai bine să îi păstrați într-o pungă de hârtie la temperatura camerei.